Yoga ademhaling of Ujjayi ademhaling

Wanneer je deelneemt aan mijn lessen, heb je wellicht al meerdere keren gehoord over de Yoga-ademhaling of de Ujjayi-ademhaling. Deze staat ook bekend als de oceaan ademhaling, en voor de Star Wars fans, de “Darth Vader” ademhaling. Sommige mensen voeren deze ademhaling vanzelfsprekend uit tijdens yogahoudingen, terwijl anderen wellicht denken: “Daar gaat ze weer met die ‘vreemde ademhaling’.” Het is een ademhalingstechniek die vaak wat meer oefening vergt voordat je het volledig kunt beheersen.

 

De Yoga-ademhaling of Ujjayi-ademhaling is een techniek waarbij je door je neus ademt en de luchtstroom in je keel iets vertraagt, wat resulteert in een zacht ruisend geluid. Dit geluid lijkt op het fluisteren en vereist een lichte beperking van je stembanden. Met de Ujjayi-ademhaling wordt je ademhaling hoorbaar en voelbaar, waardoor je deze beter kunt volgen. Een quote die ik vaak deel tijdens de les is: “‘Door je ademhaling te volgen, blijf je in het moment.” Zeker als je moeite hebt met deze techniek, vraag je je wellicht af waarom je dit type ademhaling zou gebruiken tijdens je yogasessie. Wat zijn de precieze voordelen van de Ujjayi Ademhaling?

 

Voordelen Ujjayi ademhaling

 

Verdiepte Ademhaling: Door bewust en hoorbaar te ademen, krijg je meer controle over je ademhaling, wat een diepere ademhaling mogelijk maakt.

In Harmonie met Je Beweging: Deze ademhaling creëert een ritmisch samenspel tussen je ademhaling en je beweging, waarbij je adem het tempo van de bewegingen begeleidt.

Innerlijke Opwarming: De lucht die door je longen en keel glijdt, genereert wrijving die je innerlijke kachel opstookt, waardoor je lichaam verwarmt.

Kalmerend voor het Zenuwstelsel: De Ujjayi-ademhaling activeert het parasympathische zenuwstelsel: ook wel je rust en herstel zenuwstelsel genoemd, wat leidt tot een kalmerende en herstellende staat van zijn.

Grenzen Herkennen: Wanneer je merkt dat je de Ujjayi-ademhaling niet langer soepel kunt uitvoeren tijdens een yogahouding (asana), is dit een teken dat je je grenzen overschrijdt en dat je de houding moet aanpassen.

Ujjayi ademhaling, yoga ademhaling, hoe doe je die?

Uitvoering Ujjayi ademhaling

 

Beginnen met Open Mond: Adem in door je neus en adem uit met een open mond, waarbij je een zachte ‘hhhhaaah’ klank creëert. Voel hoe je keel lichtjes vernauwt, vergelijkbaar met het fluisteren.

Oefenen met Open Mond: Herhaal enkele keren de uitademing met een open mond.

Overgang Naar Neusademhaling: Adem diep in via je neus, begin je uitademing met een open mond, maar sluit deze halverwege de uitademing terwijl je een zachte ‘mmhhh’ klank maakt.

Volledige Neusademhaling: Voer zowel de in- als uitademing uit via je neus.

Ruisend Geluid Bij Inademing: Probeer het kenmerkende ruisende geluid ook tijdens de inademing te creëren.

Lange en Gelijkmatige Ademhaling: Adem met het ‘ruisende’ geluid, terwijl je de ademhaling zo lang mogelijk en zo gelijkmatig mogelijk maakt.

Belangrijk: Houd in gedachten dat je keel niet te strak mag zijn tijdens het toepassen van de Ujjayi-ademhaling. Een subtiele samentrekking van de keel is voldoende om het gewenste effect te bereiken.