

Bandha's
Bandha’s: Activatie buik- en bekkenbodemspieren
Ik heb het in de les vaak over de bandha’s, de activatie van de buik- en bekkenbodemspieren. Aangezien buik-en-bekken-bodem-spieren echt een struikel woord voor mijn mond is, gebruik ik in mijn lessen graag een afkorting: bandha’s. Ik houd van kort en krachtig!
Wat zijn die bandha’s nou eigenlijk?
Het woord bandha betekent ‘slot’. Er zijn drie belangrijke bandha’s: het bekkenbodemslot, het middenrifslot en het keelslot. Ik ben eigenlijk niet volledig in mijn les als ik het woord bandha benoem, aangezien ik met name de eerste 2 bandha’s in de les benadruk.
De bandha’s hebben zowel fysieke als energetische functies. Ik benoem hieronder met name de fysieke functies.
De fysieke functies van de drie belangrijkste bandha’s
Bij het bekkenbodemslot (mula bandha) span je de bekkenbodemspieren aan. Door te focussen op het naar elkaar bewegen van je staartbeen en je schaambeen, voel je hoe dat er van binnenuit een soort inwendige rits omhoog getrokken wordt. Een inwendige lift van de buik organen.
Bij het middenrifslot (uddiyana bandha) beweeg je de navel naar binnen en omhoog in de richting van je wervelkolom. Je activeert daarmee je lage buikspieren, die ondersteuning bieden aan je onderrug. Door het aanspannen van je bekkenbodemspieren en je lage buikspieren activeer je als het ware een interne rits die je onderrug verlengt. Deze activering biedt een bescherming voor je onderrug en maakt dat bepaalde houdingen (met name achterover buigingen) veilig uitgevoerd kunnen worden. Daar word ik als fysiotherapeut dan weer blij van!
Bij het keelslot (jalandhara bandha) beweeg je de kruin in de richting van het plafond en trek je de kin iets in. Je maakt een lichte kantelbeweging van je schedel op je bovenste nekwervel en stimuleert daarbij het maken van een lange nek.
Naast de fysieke functies hebben de bandha’s belangrijke energetische functies. Met gebruik maken van de de bandha’s kun je de levensenergie (de prana), die we opwekken met yoga, sturen, behouden of op slot zetten.
Gebruik van bandha’s tijdens yogahoudingen
Ben je een beginnende yogi dan kan het best lastig zijn, al die nieuwe houdingen, gecombineerd met de yoga ademhaling én dan ook nog ‘die bandha’s’ gebruiken. Laat los dat alles in één keer lukt. Vaak heeft het beoefenen van de houdingen, in combinatie met ademhaling én aanspanning van de bandha’s, een aantal maanden beoefening nodig. Wanneer je de basishoudingen goed beheerst en je deze kunt combineren met de yoga ademhaling (Ujjayi ademhaling), dan kun je de intentie van de les verschuiven naar de bandha’s. Het is dan mogelijk om ook de energetische functie van de bandha’s te ervaren. Ik ben hier zelf ook nog mee aan het stoeien en leer iedere keer weer bij!
Wil je meer weten, volg een yogales of een yoga-retreat. Ik leg het je graag uit. Of vraag nu een gratis online yogales aan.